Koneserzy pizzy wiedzą, że najlepiej smakuje ta wypiekana w piecu opalanym drewnem. Sekret tkwi w równomiernym wypiekaniu ciasta, a niestety nie każdy domowy piekarnik dobrze sobie z tym radzi. Czasami można pizzę z pieca zamówić z dostawą do domu, ale nie ma to jak własnoręcznie przygotowane ciasto i dodatki warzywne rodem z własnego ogródka. Taka potrawa będzie nie tylko apetyczniejsza, ale i zdrowsza, bo pozbawiona chemicznych ulepszaczy. Dobrym rozwiązaniem dla mieszkańców domów jednorodzinnych jest piec do pizzy ogrodowy, który sprawi, że ta przyrządzana w domu potrawa będzie jeszcze bardziej cieszyć podniebienia domowników i ich gości.
Budowa pieca do pizzy – czy warto i jak zająć się tym samodzielnie?
Każdy, kto ma dużo czasu i cierpliwości oraz podstawową wiedzę na temat działania pieca, może zbudować go samodzielnie. Zanim jednak przystąpi się do pracy nad nim, warto zastanowić się nad jego kształtem, umiejscowieniem oraz funkcjonalnością. ,Tradycyjny piec do pizzy ogrodowy z reguły posiada żywe palenisko w komorze piekarniczej, które zlokalizowane jest z tyłu, aby płomienie nie stykały się z pieczonym ciastem i różni się od tego do wypieku chleba umieszczeniem komina w jego przedniej części. Jeśli chce się mieć piec wielozadaniowy, w którym można będzie upiec także chleb, wysuszyć owoce, czy warzywa, przyrządzić inne potrawy, można zdecydować się na taki, który będzie posiadał dwie lub nawet trzy komory. Jest to dobre rozwiązanie jeśli posiada się duży ogród i nie chce się wystawiać potraw na bezpośrednie sąsiedztwo ognia, co daje gwarancję równomiernych wypieków. Wszystkie te kwestie należy przemyśleć przed podjęciem ostatecznej decyzji i przed zakupem materiałów. Kiedy już decyzja zapadnie, odnośnie kształtu pieca trzeba jeszcze zdecydować, z czego ma on powstać. Budowa pieca do pizzy wymaga użycia materiałów, które są odporne na działanie wysokich temperatur rzędu 300, a nawet 400 stopni. Nadają się do tego cegły szamotowe lub glina. Należy też używać specjalnej zaprawy, która wytrzyma wysokie temperatury.
Jak zbudować piec do pizzy ogrodowy — praktyczne wskazówki
Bez względu na to, czy użyje się cegły, czy gliny, podstawowe zasady jak zrobić piec do pizzy są takie same. Trzeba ich przestrzegać, jeśli konstrukcja ma dobrze służyć i być bezpieczna w użytkowaniu. Budowę można podzielić na kilka etapów. Oto one:
- przygotowanie podstawy z cokołem
Budowa pieca do pizzy musi rozpocząć się od przygotowania podstawy z cokołem odpowiedniej wysokości, który będzie skutecznie izolował od dołu i zapewni wygodne korzystanie z pieca. Najlepiej wykonać go z cegieł lub kamieni, aby utrzymał przyszłą ciężką konstrukcję. Tak przygotowany fundament trzeba jeszcze zaizolować, wykładając warstwą potłuczonego szkła i gliny zmieszanej ze słomą. Takie postępowanie umożliwi utrzymanie w piecu wysokiej temperatury. Po wykonaniu tych czynności należy poczekać około trzech tygodni, aż glina dobrze wyschnie. Następnie na takim podłożu układa się cegły szamotowe na palenisko. Trzeba połączyć je specjalną odporną na wysokie temperatury zaprawą i znowu odczekać do wyschnięcia.
- wykonanie komory piekarniczej
Na przygotowanej w odpowiedni sposób podstawie można już będzie zbudować komorę piekarniczą w kształcie kopuły, którą wykonuje się również z cegieł szamotowych lub z gliny. Aby mogła powstać kopułowa komora, trzeba posłużyć się drewnianym stelażem do układania cegieł lub piaskiem, z którego tworzy się kopułę. W tym drugim przypadku należy jeszcze obłożyć piasek mokrymi gazetami i dopiero na to kłaść glinę. Potem, jak konstrukcja wyschnie, wycina się otwór i wybiera piasek. Laikom w tej dziedzinie, którzy zastanawiają się jak zbudować piec do pizzy używając gliny, która jest tańszą opcją, radzi się jednak użycie gotowego stelażu i cegieł. Trzeba bowiem mieć trochę doświadczenia w osiągnięciu odpowiedniej konsystencji gliny, co czasem nie jest proste, a do tego czas schnięcia jest wydłużony. Przy budowaniu kopuły z cegieł należy jedynie zadbać o odpowiednią zaprawę i kłaść ją tak, aby spoiny, które przyczyniają się do utraty ciepła, były jak najmniejszej wielkości.
- wybudowanie komina, otworów i drzwiczek
Komin można wybudować, używając gotowych wkładów w przedniej części pieca. Jego wysokość musi być uzależniona od wielkości samej piecowej konstrukcji. Będzie on odprowadzał dym i zapewniał odpowiednią cyrkulację powietrza we wnętrzu pieca. Na tym etapie wykonuje się też otwór w kopule na poziomie 63% jej wysokości, przez który będzie wkładana pizza. Można potem zamontować drzwiczki, których zamknięcie podczas pieczenia sprawi, że ciepło nie będzie ulatywało na zewnątrz i pizza upiecze się szybciej.
- wykończenie i izolacja
Ostatnim etapem budowy pieca do pizzy jest jego wykończenie według własnego gustu z uwzględnieniem tego, aby dobrze zaprezentował się w otoczeniu. Zaleca się też dodatkowo zaizolować kopułę, na przykład matami z włókna ceramicznego, a następnie całość obłożyć siatką zbrojeniową i dodatkowo płytkami, kafelkami, cegłą, czy cementem. Tutaj pole do popisu mają ludzie kreatywni.
Jak widać, budowa pieca do pizzy nie jest czymś bardzo skomplikowanym, z czym człowiek bez kwalifikacji murarskich sobie nie poradzi. Trzeba jednak poświęcić temu zadaniu sporo czasu, który nie zawsze się ma. Z tego względu czasem lepiej powierzyć takie zadanie wykwalifikowanej ekipie, która wykona ogrodowy piec do pizzy profesjonalnie i szybko, a poniesione koszty z pewnością okażą się dobrą inwestycją w budowanie relacji rodzinnych i zapewnienie smacznego i zdrowego posiłku kiedykolwiek tylko się zapragnie. Taki piec z duszą w ogrodzie będzie jeszcze służył następnym pokoleniom.