Piece do chleba w przydomowym ogrodzie


Kto nie kocha smaku i aromatu świeżo upieczonego chleba? Ten tradycyjny może pochwalić się chrupiącą skórką i idealnie miękkim, puszystym wnętrzem. Trudno dostać dzisiaj taki produkt w sklepie. Nie wspominając już nawet o jego składzie czy świeżości. Tymczasem Ty z własnym piecem do chleba możesz cieszyć się jeszcze gorącą kromką takiego wypieku, kiedy tylko zechcesz. Czy wyobrażasz sobie, że masz w swoim ogrodzie tradycyjny piec do tradycyjnego wypieku chleba? Taka wizja nie musi być już tylko niedoścignionym marzeniem!




Dlaczego warto mieć własny piec chlebowy?


Piece do chleba to dla wielu relikt przeszłości. Sztuka ich prawidłowego murowania należy do sztuk już zapomnianych. W końcu dzisiaj mamy do dyspozycji piekarniki czy nawet dedykowane wypiekacze do chleba. Urządzenia tego typu nie dorównują jednak klasycznym piecom chlebowym, z jakich korzystali nasi dziadkowie i które nadal służą do wypieku pieczywa w małych rodzinnych piekarniach. Jeśli jesteś wielbicielem domowego pieczywa, własny piec chlebowy w ogrodzie da Ci wiele radości. Pozwoli udoskonalić sprawdzone już receptury i osiągnąć najlepsze rezultaty. Rumiana skórka. Aromat, który roznosi się po całym osiedlu. Gwarantujemy, że sąsiedzi nie będą w stanie przejść obojętnie obok zapachu, który przywołuje wspomnienia z dzieciństwa.




Jak zbudowane są tradycyjne piece do chleba?


Technika murowania pieców chlebowych znana jest tylko nielicznym. W Piecach z duszą kultywujemy sprawdzone tradycje, ponieważ dzięki nim mamy pewność, że wzniesiony piec będzie służył klientowi przez dziesięciolecia. Jak powstaje taka konstrukcja? Po pierwsze, wymaga ona utwardzenia podłoża, czyli wybrania ziemi i wylania podestu z betonu. Prawdziwe piece do chleba są bowiem naprawdę ciężkie. Kolejny niezbędny element to solidna podstawa z bloczków, wypełniona kamieniami i piaskiem, a następnie przykryta zbrojonym betonem ze szkliwem wulkanicznym, który izoluje ciepło. Komorę pieczenia pieca do chleba tworzymy z cegły szamotowej, odpornej na wysokie temperatury i świetnie trzymającej ciepło. Tradycyjny piec do chleba odizolowany jest także od góry, najczęściej wełną mineralną lub perlitem. Komorę pieczenia zamykamy natomiast solidnymi drzwiczkami, które zatrzymają całe ciepło wewnątrz. To właśnie dzięki niezwykle wysokiej temperaturze panującej w prawdziwym piecu chlebowym wypieki w tradycyjnym stylu mają smak i aromat, którego nie da się osiągnąć za pomocą zwykłego piekarnika.




Zaproś bliskich na tradycyjny chleb z własnego pieca chlebowego!


Stworzony na zamówienie piec chlebowy w ogrodzie może stać się jego ozdobą, a także centrum spotkań przy świeżych wypiekach. Chcesz zrobić wrażenie na sąsiadach czy znajomych z pracy, dzieląc się swoją pasją do tradycyjnych wypieków? Zaproś ich do ogrodu i postaw na blacie parujący jeszcze chleb. Wystarczy posmarować kromkę masłem, a posiłek będzie rozpływał się w ustach. Dobry chleb nie potrzebuje żadnych dodatków! Jeśli jednak kochasz pieczywo z plastrem wędzonej wędliny, być może w Twoim ogrodzie powinna znaleźć się również murowana wędzarnia?