Piec do pizzy zamieni Twój ogród we włoską pizzerię


Sos ze świeżych pomidorów? Ciasto z perfekcyjnie dobranymi proporcjami składników? Czy może idealnie dobrana temperatura pieczenia? Wiesz już, co jest kluczem do stworzenia idealnej pizzy? Choć we włoskiej kuchni takie danie uchodzi za banalnie proste, to dla wielu z nas odtworzenie oryginalnej neapolitańskiej pizzy pozostaje niedoścignionym marzeniem. Być może jego realizację przybliży własny piec do pizzy?




Jak piec do pizzy wpływa na smak wypieku?


Niektórzy twierdzą, że najważniejsze są składniki i ich proporcje w cieście. Inni podkreślają, że spodu do pizzy nie można wyrabiać niczym innym niż własnymi rękoma. Wszystko to jest ważne, ale bez odpowiednich warunków wypieku nawet najstaranniej przygotowane ciasto okaże się zbyt miękkie, zbyt twarde, zbyt kruche czy zbytnio wysuszone. Oryginalna włoska pizza wypiekana jest bowiem bardzo krótko, za to w bardzo wysokiej temperaturze rzędu 300 - 400 stopni Celsjusza. Takiego ciepła nie wytwarza żaden piekarnik, a jedynie prawdziwy piec do pizzy - w dodatku opalany drewnem. Piec do pizzy murowany skonstruowany jest tak, aby ciasto nie przypalało się ani nie wędziło, lecz idealnie wypiekało. To dzięki temu oryginalna włoska pizza jest lekka i cienka na środku, a chrupka na brzegach. Po prostu pyszna!




Jak zbudowany jest piec kamienny do pizzy?


Piec kamienny do pizzy to masywna, bardzo ciężka konstrukcja, która musi zostać osadzona na betonowej podstawie, wkopanej w ziemię. Jej niezbędnym elementem jest też izolacja, którą wykonuje się z różnych materiałów oraz komin, który odprowadza dym. Sercem pieca do pizzy jest natomiast palenisko, które opala się drewnem i kopuła z miejscem na wypieki. Piec do pizzy ogrodowy musi posiadać również odpowiednio duży otwór, zamykany na solidne, dobrze izolujące ciepło drzwiczki. W tak stworzonej konstrukcji upieczesz nie tylko tradycyjny włoski placek, ale również zapiekanki, mięso, ryby czy pieczywo. A to wszystko zdrowiej, bo na naturalnym opale i w atmosferze, której nie stworzy żaden piekarnik!




Zostań mistrzem włoskich placków z własnym piecem do pizzy!


Budowa pieca do pizzy może wydawać się dużą inwestycją, ale emocje, jakie będą towarzyszyły spotkaniom przy domowym wypieku są wręcz bezcenne. Przygotuj ciasto na spody, pokrój dodatki i zaproś bliskich do wspólnego gotowania. Niech każdy stworzy swoją autorską pizzę. Wypiek placków w tradycyjnym piecu zajmuje dosłownie kilka minut. Już po chwili w powietrzu zacznie unosić się aromat, który przyciąga nas do dobrych pizzerii na mieście. Jednak mając swój piec do pizzy w ogrodzie, z pewnością nie skusisz się już na produkty z takich lokali. Pizza jest jednym z tych dań, które smakują dosłownie wszystkim. To właśnie dlatego wybieramy ją na spotkaniach z przyjaciółmi, serwujemy podczas przyjęć urodzinowych dzieci, zamawiamy na telefon, kiedy nie mamy ochoty na gotowanie, ale chcemy zjeść coś pysznego i pożywnego. Zebrani wokół ogrodowego pieca do pizzy domownicy i przyjaciele ze zniecierpliwieniem będą oczekiwać na to, co za chwilę podasz im na stół. Zostań mistrzem włoskiej pizzy z własnym Piecem z duszą!